Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.

Bijeli Jelen

Priča koja otkriva nepravde i donosi snažnu pouku da se plemenita djela nagrađuju.

test image

U očaravajućoj priči "Bijeli jelen" hrvatskog pisca Vladimira Nazora, razvija se čaroban svijet gdje se životinjski i ljudski životi isprepliću. U pozadini oba svijeta, priča otkriva nepravde, donoseći snažnu pouku da će se plemenita djela neizbježno nagraditi. Kroz likove poput Anke (Zlatokose), Bijelog jelena i kneza Urlika, priča oživljava likove posvećene dobru, nesebično pomažući drugima bez obzira na posljedice. Suprotno njima, u ljudskom svijetu, nalazi se okrutni knez Bodo, nemilosrdni lovac na životinje, te osvetoljubivi vuk Ovcoder iz životinjskog carstva.

 U ovoj zanimljivoj priči, snažno prisutna tema odrastanja i gubitka čarolije igre i mašte dolazi do izražaja, prenesena kroz moć razgovora s životinjama. Igra, simbolizirana balonima, pukne za većinu kad odrastu, ostavljajući iza sebe svijet u kojem su baloni samo baloni, a životinje ne govore. Priča također naglašava važnost pripadnosti, pojam često gušen u moderno doba, prikazan na načine koji samo remete harmoniju.

 Ova priča suzdržava se od zagovaranja određene teorije; umjesto toga, služi kao opomena, podsjećajući nas da ništa nije crno-bijelo i da svaki svijet ima svoj skup pravila. Ponekad se rijetki pojedinci nađu na mostu gdje se ti svjetovi susreću, učeći voljeti jedni druge.

 Anka, prihvaćajući neizbježnosti života, oprašta se od svoje mladosti, prerasta u ženu i probija balone svog djetinjstva. Ipak, ovaj čin služi kao čudna žrtva kako bi sačuvala nevinost životinje, tvrdeći da joj nije mjesto u tamnici, već u šumi. Dok smo oblikovali predstavu, vodile su se brojne debate, ostavljajući publici da samostalno odluči što misli o hrabroj odluci Anke.